Server Serverdrift.net

Alla termer inom IT är inte lätt att hålla reda på som lekman eller företagare. Dock är det mycket viktigt att veta vad de olika termerna och orden innebär. Idag är allt beroende av datorer och då i synnerhet internet. Server och serverdrift är grundläggande att fördjupa sig inom.

Ett företag är idag beroende av en fungerande och problemfri IT-drift. Att förvalta och drifta sin egen server, så kallad serverdrift, i en egen serverhall är tids-, resurs-, och kunskapskrävande. En idealisk lösning är då att outsourca sin serverdrift till en kunnig och väletablerad host. Där kommer vi in i bilden.

Vi kan hjälpa er till en kostnadseffektiv och välfungerande IT-drift. Vi bidrar gärna med vår mångåriga erfarenhet och djupa kunskap i ämnet för att ni ska få en problemfri och välfungerande IT-, och serverdrift. Vi erbjuder er som kunder att ta del av våra högkvalitativa serverlösningar som är skräddarsydda efter kundens behov och önskemål.

Server, mjukvara eller betjänt

Själva ordet server kommer ursprungligen från engelskans ord serve eller servant och betyder "ge service, eller den som ger service". I datavärlden passar det namnet in mycket väl på vad som är just serverns uppgift, att serva klienten med olika tjänster. I Sverige är det egentliga ordet för server, värddator. Idag säger vi näst intill uteslutande server då det internationella IT-språket är engelska.

En server är egentligen mjukvara och inte hårdvara. För att förstå begreppet och serverns funktion kan man förklara det som följande. En server har till uppgift att serva klienten med olika uppgifter. Vilka uppgifter servern har är beroende på vilken slags server man pratar om, till exempel en e-postserver, en webserver eller en databasserver.

På lekmannaspråk kan man säga att en server är ett program som utför olika tjänster åt andra program (klienterna). Exempelvis en e-postserver tar emot e-post från andra e-postservrar för att sedan sortera dem vidare till rätt användare. E-postservern har även till uppgift att skicka e-post från användaren till andra e-postservrar.

Servern som den fysiska datorn

I praktiken kan vilken dator som helst fungera som en server. Dock kräver en serverdator, eller värddator mer kapacitet och mer prestanda än en vanlig dator avsedd för hemmabruk. En stor server, exempelvis till ett företag bör vara avsevärt mycket kraftfullare och kräver därmed mycket med prestanda, ström, kylning, backup och servicepersonal, framförallt krävs säkerhet och konstant övervakning för att garantera god och problemfri IT-drift.

Servern som programvaran som körs

Vanliga tjänster som kräver en server eller så kallad värddator då man använder sig av internet är exempelvis, e-post, World Wide Web (www) och DNS. Olika operativsystem kallar server-programvaran för olika saker, men andemeningen är densamma.

Outsourca serverdrift

Ett enkelt och framförallt kostnadseffektivt alternativ för ert företag eller för er som avancerade användare är att outsourca er serverdrift till oss. Servern placeras i vårt toppsäkra datacenter med service och övervakning dygnet runt. Om ett problem eventuellt skulle uppstå kan våra servicetekniker vara på plats och åtgärda felet inom ett par minuter.

Sitemap

© 2010 Ipeer AB, All rights reserved.

En ledande leverantör av hostinglösningar med ett brett utbud av högkvalitativa tjänster som dedikerad server, managed hosting, colocation och bredband. Ipeer erbjuder dessutom tilläggstjänster som webbhotell, domännamn, e-post och databas.

Ipeer - Quality Server hosting